Menestyvän patenttihakemuksen ennusmerkit
SYYSKUU 2022

Patenttihakemuksen, ja sitä seuranneen patentin, hyvyys punnitaan lopullisesti vasta oikeussalissa. Siinä vaiheessa patentointi- ja oikeusprosessit ovat jo syöneet paljon resursseja ja suunnitelmasi saavat ikävän käänteen, jos patenttisi mitätöidään kalkkiviivoilla. Jos olisit tiennyt jo etukäteen, että kyseinen patentti ei tule kestämään kriittistä tarkastelua, olisit suunnannut saman budjetin yrityksesi kehittämiseen riitelyn sijaan. Mistä olisit voinut tietää?
Väitän, että patenttihakemuksen hyvyyden voi ennustaa jo ennen kuin koko patenttihakemusta on edes laadittu. Enkä nyt tarkoita muodollisesti tai teknisesti hyvää patenttihakemusta vaan sellaista, josta on aidosti hyötyä yritykselle rajoittaessaan muiden mahdollisuuksia kilpailla samoilla markkinoilla. Minkään yrityksen bisnes ei ole tehdä tai teettää pelkästään teknisesti erinomaisia patenttihakemuksia, paitsi joidenkin patenttitoimistojen. Niiden on otettava sama korvaus riippumatta siitä, tuliko nappisuoritus vai menikö aivan metsään. Kenen vastuulla sitten on sinun yrityksesi hyötyjen puntarointi? Suojaatko liiketoimintaa vai vain teknistä yksityiskohtaa? Onko patenttihakemus ajastaan jäljessä jo syntyessään vai riittääkö siitä uutta ammennettavaa vielä kymmenenkin vuoden päästä? Valitettavan usein ongelma on ulkoistettu vaivihkaa sinulle itsellesi ilman, että asiasta on edes mainittu.
”Kaikki tekemisen arvoinen on ylisuorittamisen arvoista”
-Mick Jagger
Mieti etukäteen miksi haluat patentoida tuoreen keksintösi. Jos se olennaista yrityksesi tulevaisuuden kannalta ja olet valmis käymään tarvittaessa oikeutta, niin hoida asia alusta asti viimeisen päälle, ylisuorita. Menestymisen todennäköisyyttä parantaa huomattavasti, kun patenttihakemusta laatiessa huomioidaan vastaukset mm. näihin taustoittaviin kysymyksiin:
- Mikä ovat yrityksesi strategia keskipitkällä-pitkällä aikavälillä?
- Mitkä ovat yrityksesi tärkeimmät tuotteet ja mihin uusi keksintö sijoittuu?
- Mitä muuta on tällä hetkellä tuotekehitysputkessa tai suunnitelmissa?
- Ketkä ovat tärkeimmät asiakkaasi ja mihin he suuntaavat?
- Mitä tärkeimmät asiakkaasi ostavat sinulta?
- Tavoitellaanko tällä uusia asiakkaita, keitä?
- Millainen on yrityksesi ansaintalogiikka yleisesti, ja tässä keksinnössä?
- Ketkä ovat pahimmat kilpailijasi ja mihin he suuntaavat?
- Millaisia ovat kilpailevat ratkaisut?
- Millaista kilpailua tulee alan ulkopuolelta?
Näiden asioiden huomioiminen jo patenttihakemusta laadittaessa antaa hyvät mahdollisuudet jatkossa muokata hakemusta juuri siihen suuntaan, mikä on yrityksellesi tärkeää. Hakemus ottaa huomioon asiakkaiden, kilpailijoiden oman yrityksesi kehityksen ja pyrkii ennakoimaan ne. Parhaimmillaan pystyt yhdestä ja samasta hakemuksesta jakamalla erottamaan uusia täsmähakemuksia, kun jostain ilmestyy uusi tuote markkinoille. Se käy kalliiksi kilpailijoillesi.
Palataan alun kysymykseen: mistä voisit tietää ennakolta mistä tulee hyvä patentti ja mistä ei? Jos hakemuksen laatija ei ole sinulta kysynyt edellä mainitun listan tapaisia kysymyksiä, hän joko on jättänyt ne tyystin huomioimatta tai olettaa, että hakemusluonnosta tarkistaessasi muokkaat sitä niin, että nämä asiat tulevat huomioiduksi.
Jos patenttihakemuksen laatii asiamies, älä anna hänen ulkoistaa tärkeintä tehtäväänsä sinun hoidettavaksesi.
Mitä pitäisi tehdä?
Joskus ajatukset kulkevat ympyrää ja tarvitaan ammattilaisen näkemys. Jos olet jumissa keksintö- tai patenttiasioissa, niin soita ja kerro tilanteestasi luottamuksellisesti. Lupaan antaa rehellisen mielipiteeni ja neuvoa eteenpäin.
tai